Skip links

Authenticiteit

Authenticiteit … het dwarrelt de laatste tijd de ene keer heel opvallend, en een ander moment minder in ’t oog springend, om je heen. Ga je meedeinen op golven van gelukzalige emoties en een breed glimlachen, bij het opvangen van het woord in je oorschelpen,? Of denk je dat het een ‘modeverschijnsel’ is en bezorgt het je zodanig de kriebels dat je er jezelf zou van gaan krabben, zoals bij een plotsklapse heftige en irritante allergieaanval? Authenticiteit is iets waar je eigenlijk geeneens naast kan kijken, of je dat nu wilt of niet. Reflecteer even en laat ‘authenticiteit’ hoe dan ook een woord met inhoud en impact zijn.

Zoals geweten, is authenticiteit iets waar je allesbehalve naast kan kijken. Het is in mindere of meerdere mate een vorm van eigenzinnigheid, die je enkel en alleen kunt leven als je trouw blijft aan jezelf en je intuïtie. Intrinsiek trouw blijven aan jezelf kan een heuse beproeving worden in je leven als je jezelf heb weten aanpassen aan wat je omgeving van je verwachtte. Jezelf constant afstemmen, op wat als ‘sociaal acceptabel’ wordt gesteld, is nefast voor je unieke en authentieke kwaliteiten. Wie ben je dan uiteindelijk nog? Je zou voor minder gaan duizelen als je die wit-zwarte kromme lijnen voor je ogen ziet draaien.

Hoog-gevoelige mensen, die nog maar pas hun hoogsensitieve karaktereigenschappen ontdekken, kunnen zich vrij onzeker voelen over hun unieke aard, en gaan zich wel eens conformeren aan andermans perspectieven. Mettertijd leer je dat af om tot de ‘grijze-muizen-massa’ te behoren, en ga je de schoonheid van je eigen authenticiteit ontdekken. Het start als een persoonlijk proces van weerkeren naar ‘echt’ jezelf zijn. Authenticiteit is oprecht en echt jezelf durven zijn, op een spontane, ietwat naïeve (in de zin ‘onschuldig’), en kwetsbare wijze. Je proces start met bewust worden.

Wanneer je geruime tijd onder druk gezet wordt, zodanig lang en zonder je te kunnen bewegen, ga je smelten of in elkaar kruipen. Allesbehalve letterlijk bedoeld natuurlijk. Want anders liepen er vast en zeker heel wat rare figuren om je heen, op deze wereldbol, rond. Het zou alleszins een bijzonder en hoogstwaarschijnlijk ook grappig zicht worden om al die in elkaar gekrompen persoontjes te zien rondlopen. Maar figuurlijk gesproken is er toch wel iets van aan. In plaats van Mars-mannetjes zie je nu in je verbeelding allemaal ‘echo-mannetjes’ rondlopen; of zou je ze ook ‘ego-mannetjes’ kunnen noemen?

Be your voice (of authenticity), not an echo (of somebody else)!

Om even terug te keren naar dat smelten, in elkaar kruipen, kleiner worden, krimpen, vervormen; zie je het beeld van zo’n plastieken kerstbal, bestaande uit twee halve delen. En hoe deze kleiner wordt, en een metamorfose ondergaat, wanneer je die onder druk van een hete-lucht-pistool houdt. Aanvankelijk merk je er geeneens iets van en lijkt er ogenschijnlijk nul komma nul aan de hand. Maar als je dan heel goed kijkt en verder ziet, dan word je ineens gewaar hoe alle cellen beginnen te bewegen en de vorm van gedaante gaat veranderen.

Zo is dat ook voor je grijze hersenmassa en ieder ander cel in je lijf; teveel druk is allesbehalve goed voor je wezen – of die druk van buitenaf komt of van binnenuit van jezelf. Er kan onherstelbare schade worden opgelopen als je langere tijd onder druk blijft staan. Voor zo’n plastieken kerstbal en een nieuw idee binnen ‘beeldhouwkunst’ is dat prima en zelfs uitdagend om verder te gaan experimenteren.

Authenticiteit zie je in het zwarte naaigaren waarmee je spontaan kan haken op een eigenzinnige manier. Je wordt zichtbaar als je weet wat echt belangrijk voor je is, je in staat bent om je gevoelens en emoties te ervaren en te beheren, en je weerstand biedt tegen invloeden van buitenaf (die je op een of andere manier binnen de lijntjes willen laten kleuren). Het is een mooi om naar te kijken – bewustwording en oude patronen.

De dualiteiten van het leven in de vervormde plastiek en het unieke zwarte zichtbare haakwerk. De doorzichtige plastiek die zich onder druk heeft aangepast tot nieuwe contouren, en het eigenzinnige zwarte haakwerk dat zich oprecht en eerlijk duidelijk laat zien.

Nieuwsgierig naar waar de combinatie van die twee gaan leiden? Voorlopig onbekend. Geweten is dat je ermee kan experimenteren en plezier kan be_leven.

 

Kunstwerk – beeldhouwkunst: ‘the proces of authenticity’: doorschijnend plastic en 100% polyester zwart naaigaren

Reageer