Skip links

Black is not black

“Ik hou van zwart”, hoorde ik haar met een fluweelzacht stemmetje fluisteren, terwijl ik zwarte stukjes katoenen stof in mijn mal zat in te leggen. En de schittering in haar blinkende oogjes verraden haar enthousiasme, ondanks dat haar lijfje redelijk rustig op dezelfde plek bleef staan. Het leek bijna alsof er een ‘buzzer’ in een doosje afging; een bibberend en springend ding dat tegengehouden werd door de verpakking zodat het niet kon gaan rondhuppelen door de immense trillingen die het onderging. Eigenlijk vond ik het geheel aan indrukken binnen dat moment best wel grappig. Mede omdat ik het mensen niet zo vaak hoor zeggen dat ze zwart wel leuk vinden. Binnen mijn levenservaringen heb ik mijn oortjes vaker horen opvangen dat zwart gekozen wordt door mensen die zich depressief voelen of die zich met occulte zaken bezig houden dan dat zwart ‘aardig’ is. Maar is dat wel zo? Staat zwart (altijd) synoniem voor gedeprimeerd?

Zwart. Schwarz. Noire. Negro. Nero. Svart. Black Black is not black. Wanneer is zwart ‘zwart’? Zwart zoals een diepe donkere nacht? Zwart als symbool voor de dood en droefheid en rouwende vrouwen. Of zwart als modekleur die luxe en waardigheid uitstraalt. Zwart in het teken van piraterij of een of andere subcultuur. Zwart als expressiemiddel of ook een andere manier van zich uitdrukken. Zwart voor het afsluiten van een oud hoofdstuk in een mensenleven. Zwart. Is zwart zomaar zwart? Zwart kan ook diepzinnigheid aanwijzen. Het staat voor komende vernieuwing. Zwart is niet altijd zomaar zwart.

Zwart. Is zwart het aller donkerste van donker? Zwart voor opstand en strijd en vergankelijkheid. De kleurcode “0”. Is zwart nul? Het is niet niets dat zwart. Dat geldt ook voor mijn beeldvorming. Het prikkelt magie en zingeving en staat voor yin. In de Oosterse cultuur staat zwart symbool voor de vrouwelijke natuur (yin-yang-principe). Zwart is nodig. Zwart bestaat trouwens enkel omdat er ook licht is, en licht kan er zijn omdat zwart voor komt. “Voordat je in het licht van je kracht kan staan heb je immers door je eigen zwarte binnenste te gaan”, zou ik zeggen (in een eerder schrijfsel op deze blog heb ik het ergens over ‘spelonken’).

Zwart. Zwart is in heel wat verschillende tinten zwart verkrijgbaar; in minstens zoveel schakeringen als betekenissen. Pikzwart, roetzwart, gitzwart, koolzwart, matzwart  … en er bestaat zelfs inktzwart, ivoorzwart en potzwart. Welk zwart ken jij nog? Of … welke soorten of tinten zwart zou jij graag verzinnen? Cruellazwart misschien?

“Zwart is een droefgeestige kleur”, hoor ik mensen wel ‘ns prevelen. Maar kijk, waar hebben we het dan over? … Dat zwart een kleur is? Zwart is eigenlijk geen kleur. Het is net een ontbreken van licht (en aldus kleur) dat het ‘zwart’ vormt. Een gebrek aan kleur is een tekortkomen aan licht. Kleuren zien we door de formatie van lichtdeeltjes. Maar nogmaals, zonder zwart geen licht en zonder licht geen zwart. Ze zijn beiden nodig. En wat kan zwart vandaag positief met zich meebrengen? Het bracht mij althans enkele indrukwekkende weken grijstinten en een aandringen om naar binnen te keren. Om daar even een moment van verademing te creëren om straks een knoop te kunnen doorhakken. Daarmee dat ik gisteren binnen een moment van ademen mijn dochter heb aangesproken om een spelletje met me te spelen.

Samen hebben zij en ik een spelletje ‘woorden uitwisselen’ gespeeld. Ik startte met één bewust door mij gekozen woord (‘zwart’ J), en zij kon dan het eerste wat er in haar opkwam binnen een fractie van een seconde er gewoon uit smijten. Een pingpongspel binnen een waterval aan mogelijkheden binnen gedeeld associatief denken. Maar ik heb kunnen ervaren dat er, binnen dit leuke kronkelspel van onze gedachten, her en der (voor mij), bevreemdende routes werden genomen. Zo gaat dat als je als hoogsensitief mens met een allerliefste juf met autismekenmerken op woorden-vinders-pad trekt. En zo is het soms ook in het leven dat je als mens eerst bepaalde, voor anderen zonderlinge, denk- en doe-bewegingen hebt te maken alvorens je een definitief besluit kan nemen in voor jou toch wel heel belangrijke zaken. Op afstand is het altijd makkelijker om een oplossing te zien dan als je zelf in doorslaggevend spel zit verwikkeld.

Maar laten we samen even kijken naar het fabuleus leuke heen- en weergooien van woorden die in onze onzichtbare denkpatronen werden uitgesproken. Wie weet krijg je er straks ook zin in om je lief, vrouw, man, kind, collega, … te inspireren met een spelletje ‘kleur in je leven doorheen associatief denken’? Geef jezelf en de ander via ‘zwart’ een leuke ‘diamant’.

ZWART … rood … tomaat … paprika … heet … koud … blauw … groen … neus … oog … oor … mond … kus … wang … liefde … vol … rond … dun … slank … zacht … strelen … masseren … lichaam … hoofd … haren … kam … tanden … lippen … lippenrood … groen … plant … geel … zon … zee … strand … zand … zandkasteel … sneeuw … winter … vries … koud … lenteweer … verlangen … ziel … mooi … blind … vertrouwen … loslaten … verleden … hoop … toekomst … reizen … vreugde … verliefdheid … kriebels … buik … vlinders … tuin … kleurrijk … regenboog … prinses … wolken … figuren … koekjes … lekker … heerlijk … geurend … stinkend … riool … ondergang … dood … grond … pieren … gieren … aas … sirene (zeemeermin) … goddelijk … godin … goud … zilver … edelstenen … DIAMANT … het was plezant! J

Laat jouw diamant maar langzaamaan verschijnen na het zwarte landschappelijk verkenningswerk.

Beeldhouwkunst 1e specialisatiejaar – thema “human landscapes” – zwart katoenen doek, acrylic one wit, … en de rest aan ingrediënten is voorlopig nog even ‘geheim’ 🙂