Skip links

Wie is Creativeer?

Veerle Degreef

Hallo wees welkom. Mijn naam is Veerle en als ik aan mijn vrienden en familie vroeg: “Door wat ga je me later herinneren en hoe zou je dat omschrijven in één woord?”, dan gaven ze me spontaan ‘creatief’ als antwoord.

Daarnaast kwamen ‘zacht’, ‘lief’, ‘sterk’, ‘vriendelijk’, en ‘zorgzaam’ erbij. Glimlachend noemen ze me ‘Veer’ of ‘Veertje’. En wie ‘mijn levensverhaal’ een beetje kent, begrijpt dat CreatiVeer opmerkelijk voor ‘Creativiteit mét Veerkracht’ staat. Ik ben beeldend kunstenaar, kunstzinnig inspirator, luister- en fluistercoach, interieurvormgever, ‘architect’, ontwerper, schrijver, illustrator, verwonderaar, vriendin, student, … en een hele hoop meer. Maar bovenal ben ik een kunstzinnige, hoogsensitieve, creatieve en liefdevolle vrouw, en mama van twee bijzondere kinderen – ondertussen jong volwassen mensen. Twee jonge mensen die me het belang van ieders eigen unieke en authentieke traject laten bewandelen, deden inzien. Mijn kinderen hebben me dan ook, bewust en onbewust en, ieder op hun eigen manier liefdevol geleerd om ‘anders’ naar het leven te kijken en hierbij mijn uitdaging aan te gaan.

Met andere woorden, mijn creatieve talenten leven en deze ook delen met de wereld, dus ook met jou. In alles wat ik realiseer, laat om te doen, hetgeen ik zeg en laat zijn om uit te spreken, zit creativiteit verweven. Creativiteit is voor mij dan ook een heel ruim begrip. Het is veel meer dan enkel en alleen ‘leuke’ of ‘mooie’ dingen maken. Creativiteit houdt het leven in. Creativiteit staat voor out-of-the-box denken, (opnieuw leren) ‘spelen’, uit je comfortzone komen, oplossingsgericht denken, experimenteren, weerstanden oplossen, aanvaarden en loslaten, eigenwaarde ontwikkelen, beslissingen (durven) nemen, … enzovoorts. En dit met (durven) vallen en ieder keer weer opnieuw opstaan … mét de nodige veerkracht.

Creatief in het leven staan groeit mét veerkracht. En veerkracht ontwikkel je met behulp van creativiteit. Veerkracht en creativiteit zijn samen met elkaar verbonden en staan mét elkaar in een liefdevolle relatie.

Als creatief hoogsensitief kind van ouders met psychische problematieken en ontwikkelingsstoornissen, heb ik persoonlijk ondervonden welke impact dit op mij als mens, en mijn ontwikkeling, heeft gehad. En daarnaast heb ik als ex-partner van, en mama van, enkele bijzondere mensen met o.a. ASS (autismespectrumstoornis), AD(H)D, en andere ontwikkelingsstoornissen ervaren hoe ik mezelf staande heb weten houden in die ‘bijzondere’ context. Onderweg kwam ik tot het inzicht dat mijn creativiteit me sterk heeft weten houden, en daarbovenop dat zelfontplooiing en heldere communicatie hand in hand gaan. Ook zelfontwikkeling en communicatie staan relationeel in verband met creativiteit en veerkracht. Communicatie is afhankelijk van zender, ontvanger en context. Dat kan onder bepaalde omstandigheden wel eens ‘moeilijk’ of ‘moeizaam’ verlopen. Denk maar aan een kind met ASS (autismespectrumstoornis) of een HSP (hoogsensitief persoon) of iemand die geblokkeerd raakt door stress op werk of school. Hierin de essentie van jouw verhaal omzetten naar heldere woorden is, naast mijn creatieve gave, mijn andere talent. Je kent vast de uitspraak: “Een beeld zegt meer dan duizend woorden.” Daarmee nodig ik je van harte uit om je beelden voor jou te laten spreken en je door CreatiVeer te laten ondersteunen als jouw ‘spreek- en vertaalbuis’. Achter onze ‘kwetsbaarheden’ zitten immers mooie krachten, boeiende verhalen en prachtige talenten verborgen. Ga je spelend met me mee creatief ‘verdwalen’ in onuitgesproken verhalen en te ont_wikkelen talenten?