Skip links

CreatiVeeren kun je leren

“CreatiVeeren kun je leren” (CreatiVeer)

Wat zou je doen, mocht je worden uitgenodigd om vrijwillig je creatieve bijdrage te brengen aan een groepje mensen die uit diverse werelddelen komen? Als kunstzinnig mens kun je dat moeilijk aan de kant schuiven. Want zeg nu zelf, er is niets leuker dan open minded gaan ervaren welke vormen van expressie er zoal in verschillende culturen leven. En daarbij ben je jezelf er heel erg van bewust welke positieve impact kunst en creativiteit met zich meebrengt. Creativiteit brengt hoe dan ook een mens dichter bij zichzelf.

Daarmee treed je geïnteresseerd heel voorzichtig een nieuwe wereld binnen, discreet aftastend wat de mogelijkheden zijn om op een fijne manier creatief met elkaar te communiceren en ruimte biedend voor de privacy en het tempo van een bestaande groep. De beslotenheid heeft zich door bedachtzaamheid, vanuit opgelopen trauma’s, gevormd; en dat is helemaal oké. Stel je maar eens voor wat het met je als mens kan doen als je uit je eigen habitat dient weg te vluchten. Dat heeft een heel ingrijpende invloed op je functioneren en vast en zeker ook op je kunstzinnige beeldvorming. Daarmee word je je ervan bewust dat creativiteit om een veilige ruimte vraagt.

Maar een creatief persoon op afstand aanschouwen, is iets dat zachtaardigheid en rust in de atmosfeer brengt. Een zekere vorm van ingetogenheid en stilte binnenin een mens wordt aan de buitenkant voelbaar. Het is net alsof je in je eentje op een verlaten strand in het zand van de zon en een oneindig ogende omgeving zit te genieten. En daarnaast ervaar je ook een andere stilte. Een spaarzaamheid en een soort stilzwijgen. Er hoeft dan ook niet altijd iets gezegd te worden. Een handgebaar werkt ook, en zo ontstaat er inventiviteit binnen creativiteit.

Een glimlach beïnvloedt menig mens en daarmee stap je in op een doos met tijdschriften, zoek je jezelf een vel papier, een schaar en wat lijm. Ergens beginnen is vaak een eenvoudige eerste stap naar iets zichtbaar maken. Je hoeft zelfs geeneens te weten wat er zal komen. Creativiteit vraagt om vertrouwen en fluistert je zacht: “Alles is goed, doe toch, experimenteer maar.”

En wat je dan naar buiten brengt, is een momentopname van je eigen ludieke oefening naar beeldend verhalen toe. Je laat het met een vriendelijk knipoogje achter, omdat je ergens hoopt dat het een groep kan inspireren tijdens je afwezigheid. Een kleine aanmoediging om het eens anders dan anders te durven doen. En wie weet zal het straks iemand doen bewegen om eens iets nieuws uit te proberen. Creativiteit brengt mensen in beweging.

Creatieve zaken beroeren je; ze laten je allesbehalve stil. Of het raakt je zachtjes, of net iets ruwer, aan, en doet je na je vallen weer opstaan. Creativiteit is universeel en is voor iedereen beschikbaar, want iedereen kan creatief zijn. En daarbij brengt creativiteit je ook veerkracht. Daarmee was het even onverwacht genieten van je eigen bizarre beeldtaal. De kracht van beeldtaal is straks dat er over wordt gesproken … luidop of in stilte. En weet dat je CreatiVeeren altijd kunt leren.

Reageer