Skip links

CreatiViteit met een K …

“Art is not what you see, but what you make others see.” (Edgar Degas)

 

Creativiteit met een K … wasmeda? Het is luisteren naar de stilte en je van niets of niemand wat aantrekken, en zonder enig schuld- of schaamtegevoel, een blad papier en een pen vastnemen en ongedwongen beginnen kribbelen. Jezelf de ene hanenpoot, of kippenklauw, na de andere toelaten, en dit volledig los van het feit of ze je überhaupt wat zullen brengen. Creativiteit is honderd-en-een keer iets onzinnig uitproberen om er dan uiteindelijk ergens middenin één deeltje ‘iets’ in terug te vinden. Een ding of een deeltje dat je eventueel zou kunnen gebruiken Creativiteit-met-een-K vereist geenszins dat je, zoals de meeste mensen denken, artistiek of kunstenaar dient te zijn. Het kan, maar het hoeft zeker niet.

Tja, wat het overgrote deel van de wereldbevolking als “creatief zijn” bestempelt, is eigenlijk een vorm van ‘kleine creativiteit’ … met een, bescheiden of grote, K. Het is een zekere vaardigheid hebben, en die kunnen ontwikkelen, om te gaan tekenen, schilderen, boetseren, en nog meer van die frisse vruchtbare dingen om doen. Wat weinigen nog weten, is dat we allen geboren zijn met deze kleine creativiteit en velen deze evenwel onderweg in hun leven zijn verleerd. En kun je die weer opnieuw aanleren?

Naast deze kleine creativiteit zijn er nog twee andere vormen waar enig scheppingsvermogen in zit verwikkeld, waar je even naar kan kijken. Een tweede vorm van creativiteit kun je als ‘grote creativiteit’ benoemen, waar de creativiteit gaat over het kunnen omgaan met de onverwachte dingen des levens. Het is oplossingen kunnen bedenken voor alle moeilijkheden die je onderweg in je leven kan tegenkomen, zoals bij stormweer en bliksem geduldig wachten in je auto omdat ie als een grote kooi van Faraday fungeert en je op dat moment beschermt als bliksemafleider. Grote creativiteit is ‘kundig leven’ of ook ‘levenskunst’ beoefenen. In deze twee vormen van creativiteit zijn er minder mensen die de grote kunnen hanteren dan de kleine beoefenen, omdat de grote nu eenmaal enig inzicht vraagt in je ontwikkelingsproces.

Een derde vorm van creativiteit is voor slechts een x-aantal procent van alle mensen op onze mooie planeet weggelegd, en omhelst de kunstenaars-zielen. Artistieke lui die buiten het ‘kleine’ en het ‘grote’ een bijkomende bekwaamheid bezitten dat als ‘talent’ kan worden omschreven (cfr. quote hierboven). Het is bijzonder om zulke authenticiteit te kunnen leven en anderen daarmee te leren ‘zien’ en ook te kunnen inspireren. Maar nogmaals het is geen ‘must to have’ om creatief te kunnen zijn. 

Maar die creativiteit met een K … wasmeda? Alle vormen van creativiteit hangen aan elkaar vast als bladeren aan takken en takken aan een stam en een stam aan wortels. En die kleine creativiteit kan je als de wortels van het leven beschouwen. Geef je ze voldoende voeding dan kunnen ze groeien en zorgen ze ervoor dat je stam steviger wordt en een heftige wind beter kan trotseren. Stevige wortels geven je een goede basis in het leven. Dus kijk je eens wat jij onderneemt om je creativiteit en jezelf te versterken?

Creativiteit met een K helpt je om er op een respectvolle manier voor jezelf en een ander te zijn, zoals een moeder die onvoorwaardelijk voor haar kleine kind zorgt. Het leert je hoe je kan samenwerken als je uit een doos van 24 kleurtjes slechts 3 kleuren kan kiezen, en net een zelfde kleur als je collega had willen nemen. Het leert je aldus sociale vaardigheden ontwikkelen. Het helpt je in het aanvaarden van je eigen, en andermans, beperkingen, omdat jij jezelf misschien veel vlotter kan uitdrukken dan je buurvrouw en je haar kan inspireren met je spontaniteit.

Creativiteit is vernieuwen en oplossingen bedenken en een vork als een lepel gebruiken, en een kookpot als hoofddeksel ter bescherming tegen de regen. Creativiteit is je verantwoordelijkheid opnemen en een manier bedenken voor een taak die je minder graag doet en je dan even inbeelden dat je door een stralend zonnige dag op het strand wandelt terwijl je in de vrieskou vertoeft. Creativiteit, met een kleine K, is je eigen, en andermans, enthousiasme aanwakkeren en jezelf een moment van stilte en een ogenblik plezier geven.

Stel jezelf de vraag: “Hoe vaak zeg ik tegen mezelf: “O maar ik ben helemaal niet creatief hoor!”?” En is dat werkelijk zo? Kun je echt zien hoe creatief je waarachtig bent, zonder je te gaan vergelijken met een ander. Neem jezelf niet te serieus en stimuleer jezelf tot enige creativiteit. Gun jezelf het proces om je jezelf en je eigen leven te ontwikkelen en vorm te geven en start met hanenpoten en kippenklauwen. Ontdek je straks tot welke verrassende resultaten je kan komen? Je weet meer dan jezelf zou denken.

 

Tekeningen van CreatiVeer te bezichtigen, en te koop aangeboden, tijdens de Startersbazaar (‘the BOX’ – Vennestraat – 3600 Genk) van 03/03/2018 tot en met 11/04/2018.

Reageer