Skip links

CreatiViteit

Voor de overgang naar de aankomende nieuwe 12 maanden dompel je jezelf even onder in de warme nevel van het bijna voorbijgevlogen drukke jaar, met klinkende geluiden, lachende gezichten en bubbels in je hand. Rondom je kijkend naar die geheimzinnige vreemde gekende, of minder bekende, vogels, die al dan niet bewust patronen en overleving-s-strategieën met zich meedragen.

 

“–s-“ van ‘stilte’, met glunderend een fonkelende knipoog naar jezelf en de anderen. Het is alsof ze kleine pakjes met spiegeltjes op hun rug en buik hebben vastgebonden. Maar je wilt er nu even niets van weten en je spiegelt ze even met je lach terug. Je houdt van de glitter en de glamour en de sprankel en vraagt je ergens onderbewust af: “Wat is dit, realiteit?” Je voelt jezelf giechelen en denkt: “Niet nu, inzicht en verandering is voor een andere keer.” … “Daarna, na het ‘gelukkig nieuwjaar!”

 

Je zou die dingen als patronen, strategieën, blokkades en zoveel meer liever als vliegende schotels zo ver mogelijk willen weggooien, incluis hun verborgen schatten. Ja, want zeg nu zelf : “wie houdt er van cryptische dingen die om aandacht vragen?” Je laat jouw roes rustig even aanwezig zijn en kijkt naar het moment, en de rest zie je later wel. En dat is helemaal oké zo. Genieten van het moment, heel zeker. Pakjes openen is voor later.

 

Maar zoals dat met vliegende schotels gaat, ze keren op een dag weer. Je kan ze nogmaals opnieuw weg werpen, en nog een keer en overnieuw, tot einde der tijden … . Ze blijven meestal als een boomerang steeds weerkeren. Als mens kan je geeneens anders dan creatief en inventief zijn. Hoe zou je het anders kunnen benoemen om je van het ene moment naar het andere te bewegen, zonder te blijven stilstaan, want je weet: “Het moet en zal vooruitgaan.” Komt dat spreekwoordelijke kleinood als een boomerang terug, dan beoefen je nogmaals een nieuwe worp. Tot het je zodanig begint te tarten dat je geenszins nog anders kan. En wat dan? Pfff.

 

Je neemt jezelf voor om het straks, in het nieuwe jaar, anders te doen. Dat is toch meer dan goed, toch? Nieuwe intenties, een goed plan, leuke doelen, een kleine verandering of ook … ‘goede voornemens’, want zo noem je dat.

 

Goede voornemens vormen zich met het afsluiten van het ene, en het vormen van het nieuwe, jaar. Je wenst voor jezelf, en dat doet zowat iedereen rondom je, je goede voornemens waar te maken. Liefst zoveel mogelijk doelen wil je halen in 2018. Je voelt je sterk, je gelooft je eigen woorden en hoort binnenin jezelf iemand motiverend tegen je zeggen: “En deze keer lukt het je vast en zeker wel!” Je kijkt jezelf met een stralende lach in de spiegel aan en hoort een innerlijke stem spreken: “Ja, je zal jezelf bewijzen dat het gaat lukken! Ja, het lukt je wel degelijk deze keer! Ja, toch!”

 

Of het je strakjes zal lukken, hangt van jezelf af en van tal van andere factoren die bewust en onbewust met je meespelen. Hm, het lijkt ter plekke tamelijk op een welgekend spelletje dat een Engelstalige woord en term in zich meedraagt, en begint met de letter “m” en eindigt op een “y”. Maar laat je het hier nu even in klaar en helder Nederlands omschrijven als: ‘alleenrecht’. In spelletjes speel je met plezier inventief en creatief met een glimlach mee. De rest is voor later.

 

Laat je jezelf even verdwalen in jouw eigen levensspel en sta je daar even bij stil. Zonder woorden. Even in gedachten reflecteren welke pionnen je had ingezet in het voorbije jaar, en welke creatieve middelen je zal inschakelen in 2018. Wat kies je voor jezelf? Welke creativiteit ga je ontwikkelen en welke veerkrachtige sprong ga je wagen? Wat er ook gebeurt je wenst jezelf, en jouw medemens, een prachtig jaar vol bewondering en verwondering; twaalf maanden gevuld met dromen, liefde en mededogen; 52 weken plus 1 dag met inventief en creatief spelen zonder je ergens te vervelen; en 365 dagen authentiek en gelukkig jezelf zijn. Gelukkig nieuwjaar! Welkom 2018, tien-op-tien. In_zien en je voelt je gezien.

 

Basistekening en digitale bewerking (woorden): CreatiVeer

Creatieve middelen: één zwarte Fineliner Artline 200 – 0,4mm, een Zentangle stift – 0,1mm, blockprintverf Creal – blauw en wit, water en een penseel en je creatieve zelf