Skip links

Intro- of extravert?

 

Intro- of extravert? Meer dan eens kan een hoogsensitieve vrouw (of man) beiden zijn; dat wordt omschreven als ambivert. De ene moment trekt ze zich in haar eentje terug in een volledige stilte om haarzelf wat ruimte te geven. En een andere keer springt ze levenslustig mee tussen de massa, op een of ander kleurrijk festival, met zoveel kracht als een volle accu. De natuur wijst ons hierin een trouwe weg en laat ons ieder jaar opnieuw zien hoe ook zij met introvert (rust) en extravert (uitdaging) speelt.

Listen to the wind, it talks. Listen to the silence, it speaks. Listen to your herart it knows. (Native American Proverb)

Luister naar de wind, hij praat. Luister naar de stilte, ze spreekt. Luister naar je hart, het weet. (Indiaans spreekwoord)

Hortensia laat tekenen zien van een ooit zo fleurig bestaan en lijkt op ’t moment zo broos in haar stilte alleen te staan. De wind zou haar delicate bloemblaadjes zo uit elkaar kunnen blazen, maar hij praat zachtjes met haar. En zij luistert. Ze hoort dat de verstillende winterperiode haar duidelijk zegt: “Deze tijd is er om tot rust te komen.” Ze volgt het advies van de natuur op een serene wijze op en bereidt zich geruisloos voor op de lente en de zomer. Ze danst bewegingsloos mee op de seizoenen van de tijd en de cadans van het leven. Zonder enig protest blijft ze trouw aan haarzelf en haar ware natuur. Ze is er één mee.

Ze maakt geeneens onderscheid tussen intro- of extravert. Iets waar menig hoogsensitieve mens van zou kunnen leren.

De natuur schittert vandaag doorheen de verstilling, vanuit haar frêle eenvoud en haar monotone tijdelijke tint. En toch herinnert ze je ergens, ondanks haar egale verschijning, eveneens aan haar blos en schoonheid die straks ook weer volop zichtbaar zal worden. Respect. Je kan alleen maar respect hebben voor de kracht van haar hart.

Als hoogsensitief persoon kun je bewondering koesteren voor de natuur, jezelf en anderen die hun kracht hebben weergevonden. Je blijft trouw aan wie je bent. Introvert of extravert maakt dan weinig uit. Als je als hoogsensitief mens eerlijk blijft tegenover jezelf, en een ander, dan houd je er rekening mee dat je een zekere vorm van eenzaamheid nodig hebt om je grenzen te kunnen bewaken. De kermis van de oppervlakkigheid, het ego van menig ander en het gedrum van een drukke maatschappij zouden anders je prachtige tere bloemblaadjes er wel eens onverwacht kunnen afrukken.

Introverte momenten kun je invullen met een creatief moment, lezen of een wandeling in de natuur. Luisteren naar de wind die spelen heerlijk vindt. Luisteren naar de stilte die alle ruis uit je hoofd verwijdert – als je tenminste lang genoeg stil blijft staan in het luisteren en de kwebbel in je hoofd tot rust laat komen. Luisteren naar je hart en je weet intuïtief wat je jezelf kunt geven; datgene wat je nodig hebt … nog meer van die overheerlijke stilte. Wat geef jij jezelf als hoogsensitief mens?

 

Stilte is een bron van Kracht, een parel van Wijsheid, en een sleutel tot Jezelf. (Patrick Mundus)

Reageer