Skip links

Verbeelding

Verbeelding. Verbeelding is met plezier dat enthousiaste en fantasierijke kind in jezelf laten spelen, zonder na te denken over wat je omgeving daarop zou kunnen zeggen. En zonder rekening te houden met je eigen innerlijke criticus, want die zou je verbeelding al in de kiem willen smoren met zijn (of haar) ongebreidelde opmerkingen. Je verbeelding gebruiken, is jezelf toelaten om te verdwalen, om te gaan wandelen in je hoofd en je eigen fantasie de vrije loop te laten gaan en je verder te verwonderen over wat er kan ontstaan. Verbeelding is noodzakelijk, en waarom?

‘Verbeelding’ is als een blokje verder lopen dan die drie woorden die in dat ene woord ‘verbeelding’ gevat zitten. Ver verwijderd van ‘een beeld’ of ‘een ding’, en toch daar ook heel dichtbij zijn. Verbeelding is levendig, het leeft volop, ook al zijn het slechts drie enkelvoudige woorden, ‘ver’, ‘beeld’ en ‘ding’, die dat ene samengestelde woord vormen. Maar verbeelding omhelst meer dan ‘drie’ … het neemt namelijk met plezier het oneindige aan. Verbeelding ligt in het ruime sop van creativiteit en je komt er vast veel verder mee dan de ratio je kan brengen.

Ratio kan wel eens een ‘killer’ zijn, terwijl verbeelding geanimeerd ontstaat door fantasierijke verhalen te vertellen, door jouw eigen kleine toverdoos te openen en out-of-the-box te gaan lopen en durven dromen over ongekende voorwerpen en onbestaande situaties. Verbeelding is een kracht die bijna alle mensen als kind in oorsprong bezitten. En “bijna” houdt in dat sommige kinderen, zoals bijvoorbeeld kinderen met een autismespectrum, met enige verwarring in hun spel en verbeelding vast zitten – waardoor ze worden gehinderd om hun verbeelding op vrije voeten te stellen. Ook ‘grote mensen’ zijn ergens onderweg in het ‘volwassen worden’ het verbeelden verleerd of kwijtgeraakt, want alles dient op een zekere leeftijd doordacht te zijn; of dat is wat er met orde van je als volwassene wordt verwacht in deze maatschappij.

Kunstenaars vegen daar hun ongekleurde laars aan. Het zijn ‘grote mensen’ met ‘een klein spelend en oordeel-loos kind’ binnenin zichzelf. Of zoals Picasso het ooit zo mooi verwoordde: “The creative adult is the child who survived.” The creative adult is dan the artist; de kunstenaar. Een kunstenaar kan je ongetwijfeld weer in contact brengen met je verbeeldingskracht, en je out-of-the-box-mogelijkheden of tips aanbieden, want fantasie heb je gewoon nodig om jezelf en de wereld te kunnen begrijpen. Verbeelding heeft namelijk invloed op je cognitieve, sociale, communicatieve, emotionele en psychomotorische ontwikkeling. Dat maakt dat het stimuleren van enige fantasie en vindingrijkheid voor eenieder van betekenis kan zijn, en zeker en vast voor mensen met een autismespectrum.

“Kids have to be exposed to different things in order to develop. A child’s not going to find out he likes to play a musical instrument if you never exposed him to it … .”(Dr. Temple Grandin)

Mocht je ergens op een veilige en makkelijke manier willen starten met enige verbeeldingskracht aanraken, dan vind je in Hasselt een huis vol verbeelding. Het vroegere ‘Literaire Museum’ kreeg bij z’n 20-jarig bestaan een nieuwe naam …’Villa Verbeelding’. Daar lopen altijd zeer leuke tentoonstellingen van heel bekende illustratoren, ook Belgische, en je kunt er ook regelmatig terecht voor creatieve workshops en andere evenementen. Je zou het ook “Het Verwonderhuis” kunnen noemen; een plek waar je werk van tal van creatievelingen kunt terugvinden en bekijken, en waar je het plezier van de verwondering en de verbeelding kunt doorvoelen.

Je kunt je er jezelf laten inspireren door woord- en beeldverhalen, mooie kleuren, authentieke en unieke tekeningen en vriendelijke vrijwilligers die de Villa openen en sluiten. Zelfs aan de buitenkant kun je jezelf vandaag, gedurende de maanden mei en juni, op straat al even een moment creatieve rust geven met het aanschouwen van tekeningen van illustrator Tom Schoonooghe en ‘de Bende van de Verbeelding’. Een kleine groep vrijwilligers die vanuit ‘graag tekenen’ enkele avonden zijn samengekomen en de stationsbuurt willen opvrolijken met hun fantasie-tekeningen. Binnen de binnenmuren van Villa Verbeelding kun je de tentoonstelling “De mooisten van het land. Een portrettengalerij.” nog tot 12 januari 2019 gaan bewonderen.

 

http://www.villaverbeelding.be/tijdelijke-tentoonstellingen-nu/portretten

Reageer