Skip links

Verhaal

Verhaal … ken je het gevoel dat bij je opkomt als je in een bus met een wildvreemd persoon in gesprek geraakt, en jezelf er ineens op betrapt dat je vol verbazing zit te luisteren naar wat de ander je vertelt? Een verbluffende sensatie die over je heen dwarrelt aan herkenning in diens verhaal.

Het is ’n beetje als zeepbellen blazen. Je gaat met samengetrokken lippen een heleboel lucht vooruitstoten en ziet daarbij ineens een partij aan kleurrijke, en ook kwetsbare, bubbels voor je neus zichtbaar worden. Vol spanning adem je nog eens heel diep in en blaas je nog eens opnieuw volle kracht je adem naar voren. En de bellen vermenigvuldigen zich in diverse kleurschakeringen en multipliceren zich qua hoeveelheid. Hoe meer en hoe straffer je lucht in beweging brengt, hoe meer verwondering, en bont plezier, er ontstaat.

Zo’n onverwacht babbeltje in een autobus begint met een simpel woord. Maar vooraleer je het beseft krijg je een hele geschiedenis te horen waarin je jezelf herkent. Het is als likken aan een verrassend lekkere lolly die naar meer smaakt. Je likt, en je likt nog eens, en nog eens, en nog eens en ontdekt ineens allerlei smaken die je wel bevallen. Je voelt je helemaal in je nopjes met je onderscheiding.

Zoals dat onvoorziene praatje, incluis alle verbazing, gaat het ook ’n beetje met een werkstuk uit een kunstzinnig coaching-moment. Het begint met een woord, er volgt een verhaal, een tekening en enkele vragen. En dan even later wordt het ineens helemaal zichtbaar voor je. Letterlijk deze keer. Dan herken je ineens in de ogenschijnlijk ‘gewone tekening’ een verhelderend inzicht. Soms duurt het ook wat langer en merk je de dingen pas op als je jouw tekening in je woonkamer hebt opgehangen en je er enkele malen je blik op hebt geworpen. Maar ondanks de tijd werkt kunstzinnig coachen altijd na, en leidt het je ook steeds naar nieuwe inzichten.

Het is een persoonlijk en creatief proces dat onbewuste zaken in versnelling naar de oppervlakte, naar je bewustzijn, brengt. Stel je maar eens voor dat je een opgeblazen ballon onder water tracht te houden in een zwembad. Aanvankelijk blijkt je dat redelijk goed te lukken, maar op termijn wordt de druk zo groot dat die luchtbol plotsklaps naar boven ploft. Die plots omhoog gekomen inzichten zijn je geschenk. Ze brengen je de kans te evolueren naar je eigen authentieke zelf en het nodigt je uit om integer in je leven te staan.

Verhalen leven. Ze leven in ieder van ons. Ook onuitgesproken zijn ze aanwezig, en je verhaal delen werkt bevrijdend. Beeldend werken maakt je verborgen verhaal waarneembaar. Waarnemen is jezelf voor waar aannemen. Aannemen leidt naar accepteren. Acceptatie brengt je tot rust. Vrede met jezelf.

Reageer